«Битва за острів Зміїний. Море»: відбувся показ другого фільму документальної трилогії. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Культура
17 березня 2023, 18:38

«Битва за острів Зміїний. Море»: відбувся показ другого фільму документальної трилогії

Без відновлення контролю над островом Зміїний було неможливе будь-яке судноплавство з портів України. Без цього росіяни просто економічно б нас знищили. Про це розповів начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов у документальному фільмі «Битва за острів Зміїний. Море» документальної трилогії «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі».

Його було продемонстровано в ефірі національного телемарафону Єдині новини #UA Разом та розміщено на youtube каналі ГУР МО України.

— Це була дуже важлива операція для України. Тому що без взяття, точніше повернення назад контролю над островом Зміїним, було неможливе, я хочу ще раз підкреслити, абсолютно неможливе, будь-яке проведення судноплавства з портів України. Якщо ви подивитеся хронологію, то побачите, що після того, як ми звільнили острів Зміїний, зовсім незабаром судноплавство знову поновилося. Тому без контролю цього острова росіяни просто економічно нас би знищили, — зазначив Кирило Буданов.

Ключовим для звільнення острова стало затоплення 13 квітня 2022 року флагмана чорноморського флоту ВМФ рф крейсера «москва» ударом двох протикорабельних ракет нового українського мобільного берегового комплексу РК-360МЦ «Нептун».

— Затоплення ракетного крейсера «москва», знищення декількох десантних кораблів, катерів противника, загалом порушення логістики острова Зміїний – все це надалі вплинуло на вивільнення цього острова від загарбників. Це стосується морського компонента. Щодо повітряного — це славнозвісні наші «Байрактари» морської авіації, які працювали з перших днів війни, починаючи з Херсонської області. І вперше Україна їх застосовувала по бойовому по морських цілях, — розповів у фільмі командувач Військово-Морських Сил ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

У фільмі вперше було продемонстровано ексклюзивні кадри польоту, десантування з вертольотів і бойових дій на острові, які провели 8 травня 2022 року групи спецпризначення ГУР МО і «Альфа» СБУ. Про це розповіли офіцери — безпосередні учасники цієї складної операції.

Євген Соловйов, командир екіпажу вертольота армійської авіації Сухопутних військ ЗСУ, Герой України розповів:

— Коли ми виконували політ до Зміїного, це було 37 км з найближчої точки. Але це була відкрита водна поверхня. Вертоліт, за умови відсутності вітру, чути кілометрів за 8-10. Тобто нас завчасно почують і побачать. Нас побачать і почують на відстані більшій та раніше, ніж ми зможемо виконати вогневе ураження по острову. І це було найскладніше, тому що вісім наших вертольотів як на долоні просто…

Позивний «Шаман», командир підрозділу спецпризначення ГУР МО:

— Було декілька спроб висадки, і противник плюс-мінус розумів, що ми хочемо це зробити, але самої висадки і атаки не очікував. Ми ще й там порядно їх знищили… Найскладнішим є ухвалення рішення. Я це називаю — «домовитися із самим собою» різними видами аргументів… На той період аргументів було мінімум. Усі розуміли, що це складна операція, але ніхто не міг дати задню, тому що не знайшлося того, хто скаже ні. І все.

Про відчайдушний спротив, який чинили російські окупанти на острові українським бійцям, у фільмі розповів командир однієї зі штурмових груп спецпризначення ГУР МО із позивним «Скін»:

— Споруд було багато. Їм було, де ховатися, вони дуже швидко рухалися, не сиділи на одному місці, постійно міняли позиції та готувалися до оборони. Це був їхній острів, на якому вони були не один раз. Я вам скажу, це була достатньо епічна битва …Островом заволодіти можна, якщо у вас є перевага у вогневій силі, що потім і показало. Так? Його просто стерли з лиця землі. Вони ж потім нагнали туди купу людей, вертушок, всього решта — а їх там просто помножили на нуль і все. І вони зробили жест доброї волі, скажімо так.

Усі вісім вертольотів, які вилітали на Зміїний, виконували вогневе ураження ракетами і висаджували групи спецпризначенців на острові, повернулися на бази неушкодженими. Але біля берегів Одещини в гирлі Дунаю російським винищувачем Су-30 було збито морський вертоліт Мі-14, в якому, зокрема, загинув заступник командувача ВМС ЗСУ полковник Ігор Бедзай.

Автор фільму Артем Шевченко повідомив кореспонденту АрміяInform, що робота над трилогією «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі» тривала всього три місяці — жовтень, листопад і грудень 2022 року. Прем’єра її третьої серії відбудеться 22 березня. У ній йтиметься про успішний Харківський контрнаступ у вересні 2022 року і участь в ньому спецпідрозділу «Кракен» ГУР МО.

Володимир Поліщук Кореспондент АрміяInform


АрміяInform
+Поширити: