Коли українці зможуть отримати перші компенсації за зруйноване житло: у Раді озвучили терміни. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Економіка
05 квітня 2023, 15:52

Коли українці зможуть отримати перші компенсації за зруйноване житло: у Раді озвучили терміни

Перші компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло українці можуть отримати вже в травні. Отримані компенсації можна буде використати на придбання житла як на вторинному ринку, так і на первинному, скориставшись житловим сертифікатом.

Людина зможе сама обирати населений пункт, не прив'язуючись до того місця, де було зруйновано житло. Про це розповіла глава партії "Слуга народу" та Комітету з питань організації держвлади Олена Шуляк, повідомили у Верховній Раді.

Український президент Володимир Зеленський підписав закон про компенсації за зруйноване внаслідок війни житло 17 березня. Дія документа розпочнеться через два місяці, тому перші компенсації можуть бути отримані у травні.

Протягом цього часу органи місцевого самоврядування мають створити комісії у кожній громаді, які забезпечуватимуть організаційну та технічну допомогу для людей, що звертатимуться по компенсацію. Механізм компенсації передбачає взаємодію з Реєстром пошкодженого та зруйнованого житла, до якого уже долучилися понад 600 громад. У кожній громаді буде створена своя черга, яка автоматично формуватиметься.

"Громади потроху вже починають вносити в Реєстр інформацію, вони розуміють обсяги руйнувань, працюють із людьми. З іншого боку, всі українці, які поки не подали заявку через Дію про пошкоджене чи зруйноване житло, можуть це зробити", – сказала Шуляк.

OBOZREVATEL повідомляв раніше про те, що подавати заяву на отримання компенсації за зруйноване війною житло можна протягом дії воєнного стану та 1 року з дня його припинення або скасування на території, на якій воно розташовувалося. Термін розгляду заяви – до 30 календарних днів із дня подання. Водночас низці категорій громадян буде надано пріоритетне право на отримання компенсації за знищене майно.


OBOZREVATEL
+Поширити: