У Києві стартував IX Міжнародний фестиваль історичного кіно «Поза часом». Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Культура
22 квітня 2023, 19:39

У Києві стартував IX Міжнародний фестиваль історичного кіно «Поза часом»

У камінній залі Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» 22 квітня відбулося відкриття IX Міжнародного фестивалю історичного кіно «Поза часом».

Цього року у програмі фестивалю буде представлено публіці 15 фільмів українських та іноземних кінематографістів — оскільки більше не може вмістити дводенний захід, адже Музей тимчасово працює для відвідувачів виключно у вихідні дні.

«На жаль, через широкомасштабну агресію росії у 2022 році фестиваль не проводився. Проте цього року ми вирішили, що фестивалю бути.

На сьогодні історичне кіно стало більш актуальним з огляду на події, які зараз відбуваються у нашій державі», — прокоментувала для АрміяInform Генеральний директор Оксана Новікова-Вигран.

У програмі кінофестивалю будуть показані такі фільми як:

«У бомбосховищі» — психологічна драма Сергія Шевчика. Стрічка знайомить глядача з жінками України, яких об’єднала війна та пережитий біль втрат. Місцем перетину історій героїнь фільму стало бомбосховище, що захистить їх від ракет немирного неба, або навіки збереже в собі таємниці, якими вони встигли поділитися.

«Звичайний рашизм» Ігора Піддубного. У фільмі — спроба розібратися у причинах того, що відбувається, розвіяти міфи. Стрічка входить до циклу документальних фільмів-розслідувань «Незручна історія».

«Марія» Марії Яремчук — четвертий фільм циклу «Жива УПА». Це Історія ветеранки УПА Марії Штепи, мешканки міста Чортків, яка будучи зовсім юною дівчиною стає зв’язковою українських повстанців.

«High school graduation» (Закінчення середньої школи) Аліси Сизих. Фільм розповідає про покоління, яке перебуває на історичному переломі нестабільності в черговий період змін. «Випускний» — це алегорія для людей нового покоління, яке буде жити в цьому новому Світі та інші.

Крім того, в рамках фестивалю буде показано два фільми виробництва США, які вже набули розголосу та успіху у світі, проте в Україні це буде їх перший показ. Мова йде про фільми режисера Євгенія Афінєєвського. За картину «Плач із Сирії» про громадянську війну в Сирії режисер отримав Critics’ Choice Movie Awards у Нью-Йорку. А як режисер фільму «Франческо», в якому описано життя та навчання Папи Франциска, одержав премію Kinéo Prize in the Vatican Gardens за «популяризацію соціальних, гуманітарних та екологічних питань у кіно» у фільмі.

На завершення фестивалю відбудеться перший відкритий показ спільного фільму виробництва Україна — США «Свобода у вогні» (режисер Євгеній Афінєєвський), який є продовженням фільму «Зима у вогні». Фільм розповідає про Україну і українців на початку широкомасштабної фази війни починаючи з 24 лютого 2022 року. Світова прем’єра стрічки відбулася на 79-му Венеціанському міжнародному кінофестивалі.

У коментарі для АрміяInform директорка фестивалю Інна Гончарова зазначила, що фестиваль історичного кіно є єдиним в Україні та одним з небагатьох фестивалів історичного кіно в Європі. Подібні фестивалі проводяться ще в Хорватії, Румунії, Франції та Бельгії.

«Наступний фестиваль буде для нас ювілейним і маємо надію, що він буде проводитись за сприяння центральних органів виконавчої влади, таких як: Міністерство освіти і науки України; Міністерство культури та інформаційної політики України; Державне агентство України з питань кіно», — додала Інна Гончарова.

Міжнародний фестиваль історичного кіно «Поза часом» проводиться завдяки спільним зусиллям громадських організацій «Креативна Україна» і «Джойфест» та Національним історико-архітектурним музеєм «Київська фортеця».

Володимир Загребельний


АрміяInform
+Поширити: