День Європи: історія свята та значення для України. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Культура
09 травня 2023, 19:55

День Європи: історія свята та значення для України

9 травня Україна вперше разом з ЄС відзначає на державному рівні День Європи. В цей день ми згадуємо про історію європейської інтеграції та, як народи, що свого часу ворогували, зуміли об’єднатися заради спільного майбутнього. Наша держава подала заявку на вступ до Європейського Союзу в лютому минулого року. Більше про історію Дня Європи як головного свята ЄС далі в матеріалі АрміяInform.

Після Другої світової війни Європа лежала в руїнах. Для економічного відновлення варто було забути про історичну ворожнечу, зокрема між Францією та Німеччиною, та почати спільними зусиллями будувати єдине майбутнє.

Одним з тих, хто запропонував втілити спільний європейський проєкт на практиці, був міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман. Політик народився на прикордонні між Люксембургом, Францією та Німеччиною. Тому Роберт Шуман, як ніхто інший, знав, як це народитися в Люксембурзі, здобути освіту в Німеччині, а зробити політичну кар’єру у Франції.

9 травня 1950 року було підписано документ, який увійде в історію як «Декларація Шумана». Декларація пропонувала створити Європейську спільноту вугілля і сталі. Але обов’язковою умовою для цього було франко-німецьке замирення.

«Європа не буде створена відразу чи за єдиним планом. Вона буде побудована через конкретні досягнення, які спочатку створюють фактичну солідарність. Зближення європейських націй вимагає усунення давнього протистояння Франції та Німеччини. Будь-які дії повинні стосуватися насамперед цих двох країн», — стверджувалося в Декларації Шумана.

Економічна інтеграція між Францією та Німеччиною згодом поширилася на інші країни Західної Європи. У квітні 1951 року було підписано Паризьку угоду, яка заснувала Європейську спільноту вугілля і сталі. Співзасновниками спільноти були Франція, Федеративна Республіка Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди та Люксембург. Угода вступила в дію вже у 1952 році та була чинною до 2002 року.

Нідерландська версія Паризької угоди 1951 року

День Європи вперше було визнано святом Радою Європи у 1964 році. Вже у 1985 році Європейські спільноти визнали День Європи святом у ЄС. Дату 9 травня було обрано не випадково, а щоб вшанувати внесок Роберта Шумана в євроінтеграцію. На засіданні в Мілані у червні 1985 року Європейська Рада затвердила День Європи як святковий разом з прапором Європи. Європейський Парламент визнав День Європи у 2008 році.

Довідково. Європейські спільноти — об’єднання утворень (Європейська спільнота вугілля і сталі, Європейське співтовариство з атомної енергії, Європейське економічне співтовариство), що згодом стали основою Європейського Союзу на початку 1990 років.

Свято Дня Європи є одним із символів Євросоюзу — прапор, валюта євро, гімн та лозунг. Нагадаємо, що гімном ЄС є «Ода радості» Людвіга ван Бетховена, а лозунгом вислів латиною In varietate concordia (Об’єднані в різноманітті).

Кожна країна має свої традиції святкування Дня Європи. У Німеччині влаштовують європейський тиждень, в Люксембурзі 9 травня вихідний, в Польщі проводять Парад Шумана.

Зазвичай євроінституції в Люксембурзі, Брюсселі та Страсбурзі проводять офіційні заходи з вшанування пам’яті Роберта Шумана та інших політиків, що об’єднали Європу після Другої світової. Варто згадати й Жана Монне, який був президентом Європейської спільноти вугілля і сталі у 1952–1955 роках. Нині його ім’ям названі навчальні та наукові проєкти, які теж сприяють інтеграції України в Євросоюзі.

Німецький канцлер Конрад Аденауер був серед тих, хто теж сприяв успішності європейського проєкту. Франко-німецький тандем став запорукою подальшої євроінтеграції. Хоча в самій Франції День Європи не є вихідним.

В Україні День Європи почали святкувати ще у 2003 році. Враховуючи події Євромайдану та підписання Україною Угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році, це свято набуло не просто символічного значення. У червні 2022 року Україна отримали кандидатський статус ЄС. Нині ключовим питанням є початок переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Українці вже довели власною боротьбою проти російських окупантів свою європейську ідентичність.

І те, що сьогодні ми вперше святкуємо День Європи разом з ЄС, дуже важливо. До того ж сьогодні, 9 травня, у Києві перебуває з офіційним візитом Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина підкреслила значення Дня Європи за нинішніх умов.

— Ми є частиною родини європейських держав зі спільними цінностями та прагненнями, а Збройні Сили України міцно стоять на захисті всієї Вільної Європи.

Наш шлях повернення до родини країн Євросоюзу — це незворотний шлях, Європейський Союз своїми діями підтверджує — майбутнє України — в ЄС. Дедалі більше ми інтегруємось в європейський простір, адаптуємо національне законодавство до відповідного європейського, впроваджуємо норми та стандарти ЄС. А отже прагнемо також якнайшвидше повернутись назад в європейську родину, реінтегруватись у культурний та ціннісний вимір Євросоюзу.

— День Європи набуває особливого значення, адже для українців він є, зокрема, символом боротьби за свободу та європейське майбутнє, де в основі політик — добробут та права кожного громадянина, — наголосила Ольга Стефанішина.

Єгор Брайлян Кореспондент АрміяInform


АрміяInform
+Поширити: