Затримано агента рф, який допомогав захопити Сєвєродонецьк – СБУ. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Кримінал
12 липня 2023, 13:26

Затримано агента рф, який допомогав захопити Сєвєродонецьк – СБУ

Контррозвідники Служби безпеки провели багатоетапну спецоперацію, яка охопила декілька регіонів України. У результаті комплексних заходів затримано агента ФСБ, який передавав агресору локації українських захисників під час боїв за Сєвєродонецьк у 2022 році.

Зловмисник передавав російським окупантам інформацію про укріпрайони, вогневі позиції та блокпости оборонців міста. Також він намагався виявити і передати рашистам точні координати бойових позицій артилерії ЗСУ, у тому числі реактивних систем залпового вогню "Град".

Отримані відомості ворожий агент надсилав до ФСБ через один з месенджерів у вигляді позначок на електронних картах. Розвідінформація потрібна була ворогу для здійснення прицільних повітряних ударів по українських об'єктах, а також для підготовки бойових операцій щодо захоплення Сєвєродонецька.

Встановлено, що під час активних бойових дій на території міста фігурант вирішив уникнути перебування ближче до лінії фронту і переїхав до Дніпра. Там він намагався приховатись і пізніше повернутися на Луганщину, де йому обіцяли "працевлаштування" до "МДБ ЛНР", яке знаходиться під контролем російських спецслужб.

Щоб отримати "гарантії безпеки" на тимчасово окупованій частині України, зловмисник безуспішно намагався зв'язатися зі своїм російським "куратором". Після невдалих спроб нового контакту з ФСБ, він виїхав до Закарпаття, де сподівався "приховатись" і таким чином уникнути правосуддя за свої злочини проти України. Проте контррозвідники СБУ зірвали його "плани", поетапно задокументували його злочинні дії та переміщення і затримали на території регіону.

За даними слідства, затриманим виявився мешканець Луганська, колишній студент одного із вищих навчальних закладів МВС України. Під час обшуків у агента був виявлений мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

Наразі слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Суд обрав йому міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою без права внесення застави. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми. Спецоперацію проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.


Джерело: "СБУ"
+Поширити: