РосЗМІ озвучили умову, за якої окупанти готові покинути ЗАЕС: шантаж набирає обертів. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Економіка
02 грудня 2022, 19:13

РосЗМІ озвучили умову, за якої окупанти готові покинути ЗАЕС: шантаж набирає обертів

За даними російських ЗМІ, окупанти готові залишити захоплену Запорізьку АЕС (ЗАЕС) за умови, що Україна забезпечить безперебійний транзит російської нафти й газу. На цей момент транспортування нафти регулярно переривається через російські обстріли, а питання транзиту газу вирішуватиметься в міжнародному арбітражі.

Як повідомила російська "Медуза", умови відходу окупантів із ЗАЕС озвучили "джерела, близькі до Кремля та уряду РФ". При цьому наголошується, що повністю залишати Запорізьку область окупанти не збираються у жодному разі.

"Москва готова піти із Запорізької АЕС, яку російські війська взяли під свій контроль ще на початку повномасштабної війни. За планом Кремля, АЕС нібито можуть передати або Києву, або МАГАТЕ", – йдеться у матеріалі. Офіційно у Кремлі такі умови спростовують.

За словами джерел, Кремль в обмін на виведення військ з АЕС хоче отримати гарантії безперебійного транзиту нафти й газу територією України. Анонімні джерела стверджують, що і в Кремлі, і в уряду є готовність до угоди.

Спростував таке повідомлення прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков. У коментарі виданню він сказав, що нібито таких планів немає.

Що передувало

ЗАЕС опинилася під контролем російських військ ще навесні 2022 року. У жовтні станцію формально "перевели" у "власність" "Росатому", співробітників ЗАЕС змушують підписувати контракти з новими "керівниками" станції.

У той же час гілка нафтопроводу "Дружба", що проходить територією України, вже неодноразово припиняла роботу через ракетні удари РФ по українській енергетиці. Це підтверджував міністр енергетики Герман Галущенко.

Щодо газу, то "Газпром" прокачує через ГІС "Суджа" 42,9 млн куб. м газу на добу. Це менше, ніж російська компанія зобов'язана транзитувати згідно з контрактом і "Нафтогазом України". У зв'язку з цим Україна вже ініціювала арбітраж – щоб отримати від "Газпрому" компенсацію за невиконання контрактних зобов'язань. Україна вимагатиме виплати щонайменше $200 млн.

Як повідомляв OBOZREVATEL, нещодавно в "Росенергоатомі" заявили про намір відключити Запорізьку АЕС від енергосистеми України. Зробити це збираються після створення "альтернативних ЛЕП із Криму".

В українському "Енергоатомі" при цьому повідомляли, що останніми тижнями було зафіксовано ознаки того, що війська РФ, можливо, готуються покинути Запорізьку АЕС. Ця заява викликала реакцію Кремля, де почали все заперечувати.

Зокрема, прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав, що йти з території станції окупанти не збираються. "Не потрібно шукати якихось ознак там, де їх немає і бути не може", – сказав він.


+Поширити: